Partnerstvno

Što sada radimo i kako se može živjeti od open source projekta

Trenutno razvijamo ideju koja se pojavila u proteklih dva mjeseca od kada smo objavili nApp kao open source proizvod. Kontaktirale su nas razne tvrtke, od samih krajnjih korisnika do potencijalnih novih partnera koji su već počeli preporučivati nApp svojim klijentima i žele se uključiti u projekt. Potencijalnih partnera ima raznih, a naveo bih par kategorija:

  • IT tvrtke
  • knjigovodstveni servisi, revizijske i savjetodavne tvrtke
  • samostalni referenti
  • edukacijski centri
  • tehnološki parkovi, zadruge

Mogućnosti i potrebe naših potencijalnih partnera

IT tvrtke žele ponuditi slijedeće:

  • nApp u sklopu svojih usluga održavanja računalnih sustava
  • nApp kao “added value” svom hardwareu
  • usluge instalacije nApp-a svojim klijentima
  • programiranje dodataka (modula) za nApp
  • integrirati nApp u svoja rješenja

Knjigovodstveni servisi najčešće vide slijedeće prednosti nApp-a:

  • nema dodatnih licenci za više djelatnika ili baza podataka
  • mogu svojim klijentima ponuditi korištenje nApp-a te time svojim klijentima olakšati posao
  • ako i njihov klijent koristi nApp, knjigovodstveni servis se može spojiti na njihovu bazu podataka i odraditi svoj posao bez da mu klijent šalje kopije izdanih računa i sl, a klijent može vidjeti otvorene stavke čim ga servis proknjiži – sve to u poznatom okruženju bez potrebe za implementacijom kompliciranih procesa slanja podataka i integracijom različitih sustava

Samostalni referenti iskazali su interes za slijedeće:

  • prodaju aplikacije
  • pružanje podrške drugim korisnicima u radu s aplikacijom

Edukacijski centri:

  • mogu ponuditi obrazovanje u nApp-u
  • mogu ponuditi drugim partnerima svoje usluge najma učionice kako bi ti partneri proveli edukaciju za svoje djelatnike

Tehnološki parkovi, zadruge, inkubatori:

  • žele ponuditi nApp tvrtkama koje su okupili uz sebe kako bi radili na zajedničkoj platformi – npr ako su u zadruzi tvrtke i njihovi knjigovodstveni servisi, žele im ponuditi server za razmjenu podataka ili edukaciju kako da iskoriste nApp specifično za svoje potrebe

Naš prijedlog – Kako bi se ujedinili u nastupu na tržištu?

Komunikacija

Jedan način kako bi odgovorili na ovoliki interes je stvaranje mreže zainteresiranih strana koje će se međusobno nadopunjavati u svojim uslugama i time zajednički pružiti sveobuhvatni spektar usluga vezanih uz ERP na području cijele Hrvatske. Kako se većina nas (IT-evaca i naprednih korisnika) najlakše snalazi i komunicira putem interneta, otvorili bi zaseban forum za nas i sve naše partnere kako bi imali efikasnu i transparentnu komunikaciju naspram pojedinačne komunikacije emailom s svakim partnerom pojedinačno.

Sustav radnih naloga (ticketing) / marketplace

Osim foruma, za potrebe samog rada ove zajednice, prvenstveno prodaje i podrške, ideja nam je postaviti zajednički sustav radnih naloga (ticketing) za sve korisnike nApp-a. Trenutno imamo nekoliko ideja kako bi se mogao iskoristiti ticketing:

  • Partner sam za sebe i svoje klijente
    • partner sam može pratiti svoj rad u ticketing sustavu tako da si jednostavno prati odrađene poslove prema klijentima i na kraju mjeseca sumira svoje usluge
    • kada partnerov klijent pošalje nalog, samo ga partner može vidjeti i partner se brine o njemu. Ako ne želi ili ne može sam riješiti ticket, može ga proslijediti drugom partneru ili objaviti javno pa će se prvi slobodni agent javiti
  • Partner u suradnji s drugim partnerima i zajedničkim klijentima
    • ovisno o željama partnera, neki će se možda baviti isključivo prodajom, a neki podrškom
    • kako bi uspješnije surađivali, mogu koristiti naloge za definiranje radnih zadataka i naknadni obračun
  • Javni klijenti
    • svi klijenti koji trebaju podršku, a npr sami su preuzeli i instalirali aplikaciju
    • mogu slati naloge za podršku u sustav, a svi partneri će ih vidjeti te ga mogu preuzeti na sebe
  • CRM
    • zajedničke informacije o svim kontaktima s potencijalnim novim klijentima – prodavači mogu vidjeti je li netko drugi prije njih kontaktirao potencijalnoga klijenta.

S tehničke strane, najvjerojatnije ćemo implementirati neki od postojećih ticketing sustava: Bugzilla, Mantis, Trac, The Bug Genie…

Dokumentacija klijenta na jednom mjestu

Radi bolje kvalitete i lakšeg rada s klijentima, svaka implementacija nApp-a morala bi imati svoju dokumentaciju kako bi partner koji radi s određenim klijentom znao što je i kako klijentu podešeno, koje promjene su se dešavale u klijentovom sustavu, koji su bili zahtjevi klijenta i sl. Ticketing sustav bi trebao omogućiti lako izvješćivanje tih podataka.

Seminari, otvorene rasprave i dodatna edukacija

U slučaju veće zainteresiranosti za određene teme poput aktualne fiskalizacije, održavali bi se seminari za partnere kako bi bilo adekvatno upoznati s temom i razmijenili iskustva o dosadašnjem radu. Ukoliko bude potrebna dodatna edukacija partnerima za rad s nekim specifičnim dijelovima aplikacije koji nisu drugačije obrađeni, moći će se organizirati povoljnija edukacija naspram cijena za krajnje korisnike. Za partnere izvan grada Zagreba obvezno bi osigurali mogućnost online video komunikacije putem Skype-a ili nekog drugog sličnog servisa.

Prepoznatljivost partnera

Lista partnera biti će objavljena na stranicama nAppa kako bi ih novi klijenti lakše pronašli. Osim weba, navoditi će se i na tiskanim materijalima. Svaki partner morati će prije pristupa u mrežu partnera adekvatno upoznati nApp za područje koje će biti zadužen, bilo da se radi o prodaji, podršci ili programiranju modula. Obavili bi kratku certifikaciju tako da znamo da je partner osposobljen za svoj dio te bi time potencijalni partner zapravo dobio status “certificiranog partnera”.

Sve što partner radi, bilo da se radi o kontaktiranju potencijalnih kupaca, novoj instalaciji ili jednostavnoj podršci moglo bi donosite bodove te time i rang partnera. Takvi sistemi postoje na mnogim forumima za rangiranje korisnika pa razmišljamo uvesti tako nešto kako bi mogli nagrađivati najistaknutije partnere.

Cost-share sustav

Za partnere sklone programiranju, a i nas same, mislili smo napraviti sustav sličan kickstarter.com-u samo za nApp-ove dodatke. U kratko, radi se o sustavu prikupljanja i rezerviranja sredstava za dodatke koji korisnici žele u aplikaciji.

Na primjer, ako bi željeli dodati praćenje radnog vremena zaposlenika u nApp, objavili bi potreban budžet za izradu takvog dodatka, a korisnici bi se javili s iznosom koji su spremni platiti za takav dodatak. Recimo da takav dodatak košta 10,000 kn za programiranje. Ako se javi recimo 100 korisnika od kojih svatko treba izdvojiti samo 100 kn, budžet će se napuniti i sada je sasvim lako pronaći programera koji će to napraviti, dapače, vjerojatno će se i sami javiti. Ako postoji samo jedan korisnik koji treba ovakav dodatak, znači da taj dodatak i nije baš nešto interesantan niti koristan, ali svejedno, ukoliko sam želi izdvojiti 10,000 kn za tako nešto, slobodno to može napraviti.

Popratni tehnički servisi

Slijedeće servise bi željeli omogućit našim partnerima na besplatno korištenje ukoliko se pokaže interes za iste:

  • Dinamički DNS za partnere
    Naš server i DNS sustav može poslužiti za lakši pristup vašim klijentima bez da plaćate pretplate DynDNS, No-IP i sličnim servisima
  • Remote support poput Team Viewera, LogMeIna, ShowMyPC i sl., ali baziran na besplatnom alatu s neograničenim brojem tehničara i korisnika

Financijski pogled

Ovime bi se napravila platforma za međusobnu pomoć i “preprodaju” usluga. Time bi trebali dogovoriti i udjele od istih. Trenutni prijedlog je 25% za prodavača, 60% za izvoditelja usluge i 15% za troškove administracije i vođenja partnerske mreže i servisa. Minimalne cijene koje partneri mogu ostvarivati prema svojim klijentima navedene su na nApp-ovim stranicama.

Što to znači na nekoliko konkretnih primjera. U slučaju da partner radi samo prodaju instalacije i edukacije za rad s nApp-om, a mi odradimo te usluge, partner dobiva 25% ukupnog iznosa usluga. U slučaju da se radi o mjesečnom ili godišnjem održavanju, kontinuirano dobivate pripadajući postotak.

U slučaju da je partner pronašao i odradio usluge, a pri tome koristio mogućnosti partnerske mreže, pripada mu 85% iznosa.

Naravno nitko nije spriječen nApp koristiti i pružati usluge pored partnerske mreže, ali time gubi i prava korištenja svih usluga partnerske mreže jer očito ne želi pridonijeti daljnjem razvoju.

Integracija s nApp-om

Ako veći broj partnera bude zainteresiran, razmotriti ćemo mogućnost povezivanja ticketing sustava s nApp-om kako bi partneri svojim klijentima mogli obračunavati usluge što jednostavnije i efikasnije.

Zaključak

Ovo je naš prijedlog za suradnju i smjer u kojem će se dalje kretati nApp i njegove usluge. Osjećajte se slobodni javiti nam se s vašim mišljenjem i komentarima, bilo oni pozitivni ili negativni, svaki vaš odgovor nam je važan. Naša želja je razviti kvalitetnu zajednicu zadovoljnih partnera.

Većina tvrtki koje su nam se do sada javile su mala poduzeća (do desetak zaposlenika) i nastupaju samo na jednom području Hrvatske. Čak i veće IT tvrtke u Hrvatskoj relativno su malene u odnosu na konkurenciju iz Europske Unije koja će od 1. srpnja 2013. biti značajnija nego do sada. Zajedničkim nastupom, objedinjeni oko jednog proizvoda, korisnicima će predstaviti sigurnost i pouzdanost koju rijetko koja tvrtka može pružiti, ako ništa drugo, nApp to već čini samim svojim open source pristupom poslovanju.