Često postavljana pitanja

 

 1. Zašto je nApp besplatan?
  • nApp je slobodan (open source), a jedna od posljedica toga je besplatno korištenje. Naše usluge vezane uz nApp se naplaćuju i time se nApp financira. Više o našim uslugama.
 2. Nešto mora koštati, što vi kao programeri imate od toga?
  • Više korisnika, bolja aplikacija -> Jedna od glavnih prednosti korisnicima s malim budžetom je ta što je korištenje open source u njihovom pogledu besplatno. Nadamo se da će to privući veliki broj korisnika aplikacije, a što je više korisnika, nApp će biti bolji. Pogotovo ako se korisnici uključe u razvoj, bilo svojim prijedlogom, bilo svojim mišljenjem. Pogledajte što je trenutno u razvoju i što možda krenemo razvijati na  ovoj stranici.
  • Naše usluge koštaju  -> Korisnici koji imaju veći budžet, žele imati osiguranu podršku i garanciju pri svom poslovanju. Takve usluge pružamo, a za detalje nas kontaktirajte ili pogledajte više na stranici o uslugama.
 3. Tko je napravio nApp?
  • tvrtka Linija koda d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu
 4. Što je open source i što meni znači to što je nApp open source aplikacija?
  • Open Source (AGPL) je oblik licenciranja intelektualnog vlasništva. Jedna od prednosti je da našu aplikaciju možete instalirati bez obaveze plaćanja za licence i sl. U tom dijelu aplikacija je zaista potpuno besplatna, a jedina “caka” na što vas ovaj oblik obvezuje je da ukoliko sami napravite dodatak na aplikaciju i želite ga prodavati drugim tvrtkama, vaš dodatak također mora biti open source.
  • Osim cijene, prednosti open source softwarea su slijedeće:
   • Sigurnost – Source code je dostupan svakome. Time svi mogu vidjeti da se niti u jednom trenutku npr vaši podaci neće poslati nama ili nekome drugome.
   • Kvaliteta – S većim brojem korisnika, aplikacija će biti bolje testirana, a ako se pridruži i još po koji programer, kvaliteta kôda ima veće šanse postati još bolja nego da na njemu radi samo mala šačica programera u closed source okruženju.
   • Prilagodljivost – možete promijeniti svaki dio aplikacije u potpunosti bez ikakvih ograničenja
   • Sloboda – Niste zadovoljni s našim uslugama? Možete sami pronaći drugu tvrtku koja će napraviti ono što tražite.
   • Interoperabilnost – spajanje na druge sustave lakše kad imate neograničeni pristup ne samo svojim podacima nego i svakom dijelu obrade tih podataka
   • Auditing/revizija – želite biti sigurni da nešto radi točno onako kako ste željeli, sada možete proučiti svaku liniju kôda da bi se uvjerili kako to radi
   • Podrška – Osim što mi pružamo direktno podršku našim korisnicima, bilo tko drugi tko zna to može, a tu je i cijela internetska zajednica koja vam može pomoći pa tako će si tako s vremenom i korisnici sami međusobno moći pomoći ukoliko mi ne stignemo prije :).
   • Neovisnost – Mi vam nećemo diktirati što i kako morate napraviti. Ako vi želite drugačije, slobodno to napravite tako.
   • Probajte prije odluke – Iskoristite sve mogućnosti aplikacije, koristite ju neko vrijeme, provjerite da li vam to odgovara i donesite odluku hoćete ili ne koristiti aplikaciju. Mnoge aplikacije imaju kratke probne periode ili ih uopće nemaju, s nApp-om nema tog problema.
 5. Hoćete li me nasamariti? Gdje je skrivena fora? Što to stvarno košta?
  • Ne, ne želimo vas nasamariti nego dapače surađivati. Vi za aplikaciju ne plaćate ništa, no naše usluge naravno nisu besplatne. Možete se odlučiti platiti  samo kada od nas zatražite neke usluge ili možete uzeti jedan od paketa s kojim dobivate određenu satnicu i garantirano vrijeme odaziva na vaš poziv.
 6. Što ako od sutra nApp više ne bude open source?
  • Iako to nemamo u planu, ne morate se bojati da ćete od jednom morati nešto platiti. Ono što je u nekom trenutku objavljeno kao open source ostaje trajno open source.
 7. Zašto ste odabrali AGPL, a ne GPL ili BSD oblik licence?
  • Zato što je ovo idealan model licenciranja koji uvjetuje da sve modifikacije na aplikaciji od treće strane također moraju biti open-source ukoliko su namijenjene daljnjoj prodaji, osim specijalnih slučajeva kod dual-licensing opcija. Za razliku od GPL licence, AGPL licenca sadrži dodatak kojim se obveza objave izvornog kôda proširuje i na slučajeve hostinga, a ne samo distribucije aplikacije.
 8. Podržavate li dual-licensing opcije?
  • Da, ukoliko želite napraviti vlastiti dodatak na nApp, a ne želite taj kôd objaviti pod uvjetima AGPL licence, molimo kontaktirajte nas za detalje.
 9. Mnogi open source proizvodi imaju slabu dokumentaciju, a podrška ne postoji. Pružate li vi takve usluge i gdje je vaša dokumentacija?
  • Naravno, na stranicama o našim uslugama nalaze se opcije za podršku. Od “ad hoc” podrške, preko instalacije softwarea do integracije s drugim sustavima, mi ćemo sigurno biti tu za sve vaše potrebe. Što se tiče dokumentacije, ona je dostupna na odvojenoj stranici koja služi upravo za tu namjenu  Također, za vrijeme korištenja aplikacije, samo pritisnite tipku F1 i vaš  internet preglednik će prikazati stranicu s opisom dijela aplikacije u kojem ste se nalazili.
  • Uskoro slijedi sve više video uputa. Kako će to izgledati možete pratiti na ovom YouTube kanalu.
 10. Ima li aplikacija mogućnost vođenja više poslovnih subjekata (tvrtki, obrta i sl)?
 11. Može li se aplikacija pokrenuti na linux distribucijama?
  • Za sada ne, ali svoj glas možete ostaviti ovdje. Ukoliko skupimo dovoljan broj zainteresiranih, pokušati ćemo nešto napraviti oko toga.
 12. Koliko je velika vaša najveća implementacija?
  • Jedan od naših postojećih korisnika ima oko 30 000 artikala,  1 300 000 robnih dokumenata, 4 000 000 knjigovodstvenih stavaka, 250 zaposlenih,  140 korisnika i  6 lokacija. Ujedno je ta baza podataka  replicirana čime svaka lokacija može raditi neovisno o prekidu veza s centralnom lokacijom ili prekida rada jednog od servera, a sve to uz stalnu mogućnost pregleda stanja svake lokacije.