Fiskalizacija

Ovaj kratki video opisuje proces kojim ćete uključiti fiskalizaciju u nAppu.

Ostali slučajevi

Obveznici fiskalizacije bez plaćanja u gotovini i karticama

Ako ste obveznik fiskalizacije koji nije obvezan istovremeno slati račune u poreznu upravu, prilikom izdavanja računa odaberite način plaćanja koji nema označen podatak “obvezna fiskalizacija” (podatak možete promijeniti u prozoru Matični podaci -> Način plaćanja) . Kada zapišete račun, nApp neće slati podatke tog računa u poreznu upravu pa tako neće biti podatka ZKR i JIR, ali ostali obvezni elementi fiskalizacije ostaju prikazani na računu (oznaka djelatnika, zadani oblik broja računa, vrijeme izdavanj i sl).

Više certifikata na računalu

Ukoliko na računalu imate instalirano više certifikata, prilikom unosa organizacijske jedinice i slanja podataka u poreznu upravu, potrebno je upisati thumbprint certifikata koji želite koristiti za tu org. jed. Thumbprint certifikata možete copy-paste-ati tako da otvorite željeni certifikat (u popisu certifikata u Internet Options prozoru) i pod “Details” na dnu liste polja nalazi se “Thumbprint” čiji sadržaj možete prepisati.

Time će se prilikom slanja podataka o toj poslovnoj jedinici i prilikom fiskalizacije svih računa izdanih s te org. jed. koristiti željeni certifikat.

Naknadna fiskalizacija računa

Ukoliko su izdani računi, a pri tome nisu dobili pripadajući JIR (zbog greške u komunikaciji s poreznom upravom i sl grešaka), ponovno otvorite račun i pritisnite tipku [Fiskaliziraj], a ukoliko je fiskalizacija ovaj put uspješna  morate ispisati račun i zamijeniti ga s ispisom koji nije sadržavao JIR.

Prikaz svih računa bez JIR-a

U glavnom izborniku ‎odaberite izbornik Izvještaji i stavku Izvještaji. Otvorite mapu Kontrolni izvještaji i dvoklikom otvorite izvještaj Fiskalizacija – Dokumenti bez JIR-a. Pritiskom na tipku F8 – Traži prikazati će se računi bez JIR-a, a ukoliko želite ispisati tu listu pritisnite tipku Otvori pod prozorčićem Odabir izvještaja.

Korištenje drugačijeg formata broja računa od onog zadanog Zakonom

Na dnu svakog računa napisan je tekst “Broj računa: x/x/x” u obliku koji je propisan Zakonom o fiskalizaciji. Ovaj oblik može biti različit od prikazanog na vrhu dokumenta ukoliko korisnik već od prije koristi drugačiji oblik šifriranja dokumenata i želi ga zadržati. Time račun zadovoljava Zakonske obveze, a ostaje klijent može zadržati svoj oblik šifri.